5 romantičnih odredišta za parove

1.   Vrnjačka Banja

Sa svojim čuvenim Mostom ljubavi, sve popularnijim Love fest-om i tradicionalnim takmičenjem u najdužem poljupcu, omiljena srpska banja morala se naći na čelu ove liste.

Simpatični most danas je jedan vedar i lep simbol. Ipak, legenda koja se iza njega krije zapravo je tužna priča o nesrećnoj ljubavi i velikom bolu. Naime, tu su se sastajali Relja i Nada sve dok ih nije razdvojio Prvi svetski rat. Dok je Nada verno čekala svog dragog vojnika da joj se vrati, on se oženio u Grčkoj i tamo ostao. Nada se potom razbolela, i sve do starosti nastavila da posećuje most, žaleći za izgubljenom ljubavl. Zato su devojke na ovom mostu počele da ,,zaključavaju’’ svoju ljubav i bacaju ključeve u reku, kako bi izbegle istu sudbinu, što je tradicija koja se nastavlja i danas.

Vrnjačka banja ima još mnogo toga da ponudi svojim posetiocima, od prelepih parkova i šetališta, do brojnih spa centara i mesta za opuštanje.

2.   Dvorac Fantast

Iako romantični duh na poseban način provejava čitavom našom severnom pokrajinom, ovo bajkovito zdanje naročito se ističe kako svojom nestvarnom lepotom, tako i intrigantnom ljubavnom pričom koja i danas privlači pažnju.

Zamak, nalik na one iz Diznijevih crtaća, sagradio je vojvođanski veleposednik i narodni poslanik Bogdan Dunđerski pre skoro jednog veka, u blizini Bečeja. Nazvao ga je po omiljenom konju iz svoje ergele koja je brojala 1400 grla, a potom na imanje doveo i lepu Maru Dinjaški. Ona je, zapravo, bila žena Bogdanovog kovača, kome je grof dao zemlju i dukate kako bi mu je prepustio.

Dunđerski je toliko voleo Maru, da je tražio od svog prijatelja Uroša Predića, koji je oslikao ikonostas u kapeli pored dvorca, da stavi njen lik umesto Bogorodičinog. Izgradio joj je i bazen u kome se ona često kupala u mleku. Ipak, i dalje se nagađa o tome koliko je Mara tu ljubav Bogdanu uzvraćala, i da li se tajno viđala sa svojim suprugom…

Dvorac Fantast pretvoren je u hotel, u kome parovi sada mogu proživeti sopstvenu bajku.

3.   Rizort Fruške Terme

Kada poželite da u potpunosti razmazite svoju voljenu osobu i sebe, nećete pogrešiti ukoliko se zaputite u banju Vrdnik i odsednete u prvim srpskim termama!

Ovaj novootvoreni, luksuzni kompleks ima sve što je neophodno za nezaboravno uživanje, pa i mnogo više od toga. Uz restoran i barove, wellness i spa centar sa bazenima, saunama, tepidariumima, parnim kupatilom i slanom sobom, organizovane vinske degustacije, muzički program…ovde vam nikada neće biti dosadno, sve i da ne izađete iz kompleksa.

Ipak, ukoliko želite nešto aktivniji odmor i uživate u istraživanju prirode, takođe nećete ostati razočarani. Vrdnik se nalazi na južnim obroncima Fruške gore, jednom od najlepših, a kulturno i istorijski najbogatijih turističkih mesta u Srbiji.

4.   Krupajsko vrelo

Ovaj spomenik prirode koji oduzima dah beskrajnim prelivanjem zelenih i plavih nijansi nalazi se u istočnoj Srbiji, u podnožju planine Beljanice, u blizini Žagubice.

Ovo izvorište jedinstvene lepote smešteno je u zanosnom ambijentu ispunjenom šumama i netaknutom prirodom. Jezerce sa božanstvenim vodopadima predstavlja svojevrsnu prirodnu, ali i romantičnu oazu. U njoj ćete se, barem na nekoliko trenutaka, osećati kao protagonisti nekog holivudskog filma, daleko od stvarnog sveta.

Homoljski kraj je poznat i po gurmanskim specijalitetima, posebno siru, a tamo ćete lako naći domaćinstva željna da vas ugoste i pokažu sve lepote istočne Srbije.

5.   Gardoš

Ukoliko ne želite da se odreknete grada i urbanih dešavanja, ali ni romantike, onda je mesto staro 7000 godina, iz koga se potom razvio današnji Zemun, pravi izbor za vas!

Prva asocijacija na ovo naselje jeste Gardoška kula, koja dominira i upotpunjuje srednjevekovni duh i arhitekturu ovog dela grada. Sa nje se pruža veličanstveni pogled na reku Dunav i našu prestonicu. Pogled možete upijati i sa brojnih drugih vidikovaca, kao i kafića i restorana koji su smešteni u okolini.

Ove jeseni se posebno istakla Cafeteria Gardoš, koja je zahvljajujući nekolicini plišanih medveda na prozorima postala jedna od najvećih atrakcija u celoj zemlji. Mede su privlačile toliku pažnju da su zbog aktuelne situacije morale biti uklonjene, ali i bez njih ovo mesto prosto mami svojim rustičnim šarmom i neobičnim detaljima.

Ovde ne smete propustiti priliku da uživate u romantičnoj večeri u restoranu Balkan Ekspres, nastalom u jednom vagonu iznad Dunava, u kome se prelama sve ono najlepše što Zemun i Gardoš imaju da ponude.

5 romantičnih odredišta za parove
Scroll to top